Voordelen van Warmtetherapie bij Reumatische Aandoeningen

Warmte therapie bij Reumatische AandoeningenMeer dan 2 miljoen mensen – jong en oud – leven dagelijks met stijve, pijnlijke gewrichten en spieren door reuma. De bijkomende vermoeidheid en spierpijn bij reumatische aandoeningen, waaronder artrose, osteoporose en reumatoïde artritis hebben een grote impact op het dagelijkse leven. Voor mensen met deze klachten kan warmtetherapie een effectieve en comfortabele manier zijn om verlichting te vinden. In deze blogpost zullen we de voordelen van warmtetherapie bij reumatische aandoeningen bespreken en hoe je deze eenvoudige maar effectieve methode in je dagelijkse routine kunt opnemen.

Wat is een Reumatische Aandoening?

Reumatische aandoeningen zijn een groep aandoeningen die het bewegingsapparaat, met inbegrip van gewrichten, spieren, ligamenten en pezen aantasten. Deze aandoeningen veroorzaken vaak spierpijn, ontstekingen, stijfheid en pijn in de aangetaste gebieden. De meest voorkomende reumatische aandoeningen zijn artrose, reumatoïde artritis en weke delen-reuma als fybromyalgie.

Artrose

Bij reuma is vaak sprake van artrose. Artrose is een degeneratieve aandoening die het kraakbeen in de gewrichten aantast. Het kraakbeen wordt dunner en verliest kwaliteit. Artrose kan leiden tot pijn en stijfheid, vooral na periodes van inactiviteit. Ook jongeren kunnen artrose krijgen.

Fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Het is een van de bekendste vormen van weke delen-reuma. Deze gevoelige spieren zorgen vooral voor spierpijnachtige klachten in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Het wordt wel eens vergeleken  met de spierpijn die vaak ontstaat bij een flinke griep, maar dan elke dag weer.

Nieuw onderzoek toont aan dat vooral vrouwen met fibromyalgie last hebben van zeer hoge spierspanningen. Deze extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie.

Een dagelijkse wandeling gevolgd door een warm bad kan goed helpen bij fibromyalgie. Een goed warmtekussen, kruik of elektrische deken op de pijnlijke plekken geeft vaak ook een boel verlichting na een inspannende activiteit. Ook hebben sommige lijders aan fibromyalgie meer klachten als de temperatuur wisselt of als het buiten koud of vochtig wordt, wat tegengegaan kan worden met extra warmte.

Reumatoïde Artritis RA

Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor. Vooral vrouwen hebben vaker RA, zoals het ook genoemd wordt. Reumatoïde Artritis is een auto-immuunziekte die gewrichtsontsteking veroorzaakt. Bij deze vormen van reuma ziet het immuunsysteem gezonde cellen als kwade indringers en valt het je eigen lichaam aan, met als resultaat ontstekingen in knieën, polsen, vingers, ellebogen; alle gewrichten kunnen aangedaan worden. Dit kan leiden tot chronische pijn, zwelling en gewrichtsschade.

Osteoporose

Osteoporose is een aandoening van het bot. Vanaf 30 jaar worden bij iedereen de botten langzaam steeds minder stevig. Bij osteoporose is deze natuurlijke verzwakking van de botten ernstiger en sneller dan normaal. De botmassa en daardoor de sterkte van botten neemt af, in de volksmond ook wel botontkalking genoemd. Die benaming is niet juist, want naast de sterkte verandert ook de structuur van het bot, waardoor botten nog zwakker worden en de kans op botbreuken toeneemt.

Bewegen helpt osteoporose te verminderen en tegengaan. Wandelen, trappen lopen en sporten helpt botten gezond en sterk te houden. Door actieve belasting worden botten sterker net als dat gebeurt met spieren maar wel wat langzamer. Ook op latere leeftijd, of als je al osteoporose hebt. En wat is er fijner na inspanning dan met een warm elektrisch dekentje te ontspannen?

Voordelen van Warmtetherapie

Warmtetherapie kan de symptomen van reumatische aandoeningen op verschillende manieren helpen verlichten:

Pijnverlichting

Warmte verbetert de bloedcirculatie in het getroffen gebied en helpt spieren ontspannen, wat kan leiden tot pijnverlichting. De verhoogde doorbloeding kan ook helpen bij het afvoeren van ontstekingsstoffen.

Verbeterde Flexibiliteit

Warmtetherapie kan gewrichten en weefsels flexibeler maken, waardoor u gemakkelijker kunt bewegen. Dit kan helpen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten met minder moeite.

Vermindering van Ochtendstijfheid

Veel mensen met reumatische aandoeningen ervaren ochtendstijfheid. Door warmtetherapie in de ochtend toe te passen, kunnen spieren en weefsels ontspannen en zo helpen deze stijfheid te verminderen en je dag een vlottere start te geven.

Verbeterde Bloedcirculatie

Warmtetherapie bevordert de doorbloeding, wat kan helpen bij het verminderen van zwelling en ontsteking in de gewrichten.

Hoe kan Warmtetherapie worden toegepast

Er zijn verschillende manieren om warmtetherapie toe te passen, afhankelijk van je voorkeur en behoeften:

  • Warme baden Een warm bad kan ontspannend zijn en je hele lichaam ten goede komen.
  • Warmtekussens & Kruiken Plaats een warmtekussen op het aangetaste gebied of gebruik een klein elektrische dekentje of band voor gerichte warmte.
  • Elektrische Dekens Een elektrische deken kan je gedurende de nacht warm houden en ochtendstijfheid verminderen.
  • Infrarood warmte Een infrarood warmtepaneel, kussen of lamp kan verlichting brengen bij pijn

Warmte- en Koude Therapie

In sommige gevallen kan afwisseling tussen warmtetherapie en koudetherapie ook nuttig zijn, afhankelijk van de aard van je specifieke symptomen. Een kersenpitkussen kan dan een handig hulpmiddel zijn, want deze kun je naast opwarmen in de magnetron ook eenvoudig koelen in de diepvries of door het kersenpitkussen een paar uur in de koelkast te leggen.

Overleg altijd met een medische professional

Het is belangrijk om te onthouden dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet hetzelfde resultaat oplevert voor een andere persoon. Daarom is het raadzaam om met een arts of fysiotherapeut te overleggen voordat je warmtetherapie toepast, vooral als je ook andere medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt die je reactie op warmtetherapie kunnen beïnvloeden. Meer informatie over warmte behandelingen is te vinden bij Reuma Nederland.

Warmtetherapie kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van reumatische aandoeningen. Het kan helpen om je kwaliteit van leven te verbeteren door pijn en ongemak te verminderen. Het is een natuurlijke en toegankelijke manier om je symptomen te beheersen en actief te blijven, zelfs als je met reumatische aandoeningen te maken heeft.