Energiemeters

Door hoge gasprijzen in de winter en de huidige klimaatcrisis stappen veel mensen over op elektrisch (bij)verwarmen. Maar hoeveel Kwh verbruik je op een dag aan stroom en wat zijn de grootste energieverbruikers? Met een van deze handige energiemeters kom je daar snel achter. Stop de energiemeter in het stopcontact of direct in je slimme meter en binnen een paar dagen weet je hoeveel je dagelijks gemiddeld verbruikt.

Hoeveel verbruikt mijn elektrische apparaat?

Wil je weten hoeveel je elektrische infraroodpaneel, lamp, eierkoker, airfryer of radiatorkachel verbruikt per dag, dan is een stekker energiemeter een goede aanschaf. Je plugt deze in het stopcontact en sluit daar de kachel (of enig ander apparaat) op aan. Via het display van de energiemeter lees je af hoeveel stroom verbruikt wordt. Let bij aanschaf wel op wat het maximale vermogen is dat je op de energiemeter mag aansluiten.

Homewizard Energiemeter

Homewizard energiemeter aangesloten op slimme meterHeb je een slimme meter in de meterkast hangen, dan kun je met een kleine energiemeter je totale verbruik per dag inzien. De Homewizard energiemeter stop je in de P1 aansluiting van je slimme meter – bij een type SMR 5 slimme meter wordt de Homewizard direct vanuit de meter voorzien van stroom. Heb je een oudere meter dan kun je er een aparte stroomadapter  aanschaffen.

Op de gratis Homewizard app zie je hoeveel elektriciteit  er in je huis wordt verbruikt. Heb je zonnepanelen? Dan geeft de Homewizard je precies aan hoeveel deze opwekken ten opzichte van je verbruik. Een onmisbaar apparaatje dat zichzelf al snel terugverdient.

Sluipverbruik

Alle elektrische apparaten verbruiken een beetje stroom als ze niet in gebruik zijn maar wel de stekker in het stopcontact hebt zitten, ook wel sluipverbruik genoemd. Opladers zijn hiervoor berucht. Sluipverbruik zorgt voor onnodig veel elektriciteitsverbruik en de daarbij horende onnodig hoge energiekosten. Met een energiemeter meet je eenvoudig al het stroomverbruik van jouw huishoudelijke apparaten. Handig om te weten hoeveel al die wondertjes van techniek in je huis daadwerkelijk verbruiken.

Dynamisch Energiecontract

Overweeg je een dynamisch energiecontract te nemen? Dan kun je niet buiten een energiemeter. Met de gegevens van een energiemeter optimaliseer je je energieverbruik. Met een energiemeter gekoppeld aan de app van je energieleverancier vind je snel de piekuren voor elektriciteitsverbruik en kun je wasjes draaien, apparaten opladen buiten die uren en zo profiteren van lagere stroomtarieven.

Totaal Inzicht in je energieverbruik

Met een energiemeter krijg je inzicht in je energieverbruik. Die al wat oudere en altijd maar loeiende koelkast, de gloeilamp in de garage waarvan je dacht dat je hem allang had vervangen voor een zuinige led-lamp, de vriezer die te weinig ontdooid wordt; het zijn allemaal energievreters. Een rondje door huis met een energiemeter helpt je ze op te sporen. Zo bespaar je op je energie en is de aanschaf van een energiemeter binnen afzienbare tijd terugverdiend. Het aanschaffen van een energiemeter is dus niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor een duurzamere wereld.