Thee

Heel veel kopjes thee, wie houdt daar nou niet van. Wat is jouw favoriete smaak? Thee komt letterlijk in alle soorten en maten, dus er zijn ook honderden verschillende theeliefhebbers. Van de klassieke Engelse Earl Grey zwarte tot kalmerende groene thee, fusion en Chinese jasmijnthee tot lekker pittige theetjes als gemberthee, rozenbottel- en hibiscusthee. Er is letterlijk voor elk wat wils. Of je nu van een tikkie scherpe of zoete smaak houdt of een beetje van allebei.

Thee is lekker & gezond

Thee geeft je immuunsysteem een oppepper en beschermt je lichaam tegen schadelijke stoffen. Groene thee staat bekend om zijn anti-oxidanten. Zwarte thee kan het hart gezond houden en kruiden infusies als kamillethee kunnen helpen bij ontspanning en slaap. Bovendien staat het erom bekend stress te verminderen. Dus als je een drukke dag hebt gehad, neem dan even de tijd om te ontspannen met een lekkere kop thee. Kijk hoe je stress wegsmelt als sneeuw voor de zon. Theezetten doe je uiteraard met water en veel water drinken is ook nog eens supergezond voor je lijf.

Matcha Theepoeder

Matcha - Japanse theepoederDe geschiedenis van thee begint in het oude China, waar Matcha toevallig ontdekt werd.  Al snel dronken de Chinezen dagelijks een kopje van dit brouwsel want het werd vooral gezien als medicijn, door de medicinale werking van sommige theesoorten.

In de achtste eeuw  bracht een Saicho, een Japanse monnik, theezaadjes mee uit China en introduceerde thee in Japan. Hier bloeide de Japanse theeceremonie en de kunst van het zetten van matcha, een fijngemalen groene theesoort die opgelost wordt in water of melk. Matcha bevat een hoge hoeveelheid anti-oxidanten, vitamines en mineralen. De bij het drinken van matcha behorende Japanse theeceremonie, ook bekend als chanoyu of sadō, draait om de perfecte harmonie van esthetiek, smaak en eenvoud. In Japan wordt het nog altijd geschonken in een kopje zonder oor, waardoor de drank sneller af zou koelen.

Thee bij ons thuis

Na eeuwenlang een Aziatische schat te zijn geweest, bereikte de theebladeren in de 17e eeuw Europa, voornamelijk via handelsroutes. Theeblaadjes waren hier een zeer kostbaar goedje dat werd bewaard in prachtig bewerkte zilveren theedoosjes. Het werd al snel populair bij de upperclass van Groot-Brittannië, wat leidde tot de beroemde Britse afternoon tea traditie.

Anno nu drinkt iedereen dagelijks zijn of haar kopje thee. De variëteit aan losse theeblaadjes, pyramidezakjes, oplosthee en standaard theezakjes is ongekend, van zwarte, groene en Oolong tot kruiden- en fruittheetjes. In winkeltjes en café-restaurants kun je kiezen uit een breed scala aan smaken en experimenteren met diverse theesoorten in cocktails en recepten.

Snugglen met een pot thee op tafel

Theedrinken is een geweldig rustpunt. Het breekt de dag als je even gaat zitten met je mok, een goed gesprek of een fijn boek. Theedrinken kan kalmeren, verwarmen en het is een symbool van gastvrijheid en cultuur. Dus de volgende keer dat je een kopje thee drinkt, bedenk dan de rijke geschiedenis en traditie die in dat eenvoudige kopje schuilt. Snugglen optima forma!