11 Bespaartips voor een Warmer Thuis

Donkere dagen en lange nachten: de wintermaanden komen er weer aan en de kachel is weer aangeslagen. We hebben de laaste jaren allemaal met harde hand geleerd hebben dat ons gas & stroom echt geld kost, daarom hier wat handige bespaartips om je te helpen de energierekening binnen de perken te houden – we stoken toch niet voor de mussen – en toch van een lekker warm huis te genieten.

1. Hallo zon!

Laat de zon naar binnen schijnen in de winterKoester elk zonnestraaltje in de herfst, winter en het vroege voorjaar. Als de zon even schijnt dan open je de gordijnen en andere zonwering. In die tijd staat de zon laag, dus schijnt hij goed naar binnen en warmt zo sneller dan je denkt je huis op. Gratis!

2. Sluit op tijd de gordijnen

Overdag staan ze open om de zon te verwelkomen, maar zet de schemering in dan is het zaak je gordijnen snel weer dicht te trekken. Zo houd je de warmte binnen en het is ook wel zo gezellig voor het snuggle gevoel 🙂 Heb je dunne siergordijnen hangen? Overweeg dan eens deze in de winter te vervangen voor dikkere, gevoerde gordijnen. Die wintergordijnen moeten dan niet zo lang zijn dat zo voor de radiator hangen, want dan verspil je een heleboel warmte.

3. Dicht die deur

Het lijkt zo logisch maar als je ergens niet hoeft te zijn in huis, sluit dan elke keer de deur. Zo voorkom je dat de warme lucht uit je kamer zich verplaatst naar minder belangrijke ruimtes. Zonde. Kijk ook eens naar je voordeur. Sluit deze goed? Zo niet dan kun je met een rolletje tochtstrip van een paar euro of een speciale deurstrip een heleboel geld besparen. Het is een werkje van niks.

4. Isoleren voor een paar tientjes

Bij isolatie denk je al snel aan kostbare ingrepen als HR+++ glas, dak- en spouwmuurisolatie, maar met een rol tochtstrip en een paar meter radiatorfolie kun je op een niet te dure manier een flinke besparing realiseren. Voel maar eens hoe warm de buitenmuur achter een radiator wordt, allemaal energie die naar buiten gericht is en uit je huis verdwijnt. Radiatorfolie helpt je die warmte terug te kaatsen je huis in.

Er is radiatorfolie dat je op de muur achter de radiator bevestigt, maar dat is niet altijd een even fraai gezicht. De nieuwste trend is radiatorfolie dat eruit ziet en voelt als dik, spiegelend aluminiumfolie dat je precies op de maat van je radiator knipt. Je bevestigt het folie dan met kleine magneetjes en wat dubbelzijdig tape direct achterop de radiator. Even een priegelwerk, maar van voren zie je er dan niks meer van. Besparen maar!

Top 10 Energie Bespaartips

5. Radiatorventilatoren

Heb je radiatoren in huis, dan kun je het rendement ervan behoorlijk ophalen door er radiatorventilatoren te plaatsen. Deze kleine ventilators plaats je onderaan je radiator met handige magneetjes. De opgewarmde lucht wordt lichtjes naar boven geblazen en verwarmt zo je huis sneller en zo’n 20% efficiënter. Je hoort ze nauwelijks. Het is even een aanschaf deze bespaartip maar deze is snel terugverdiend.

6. Stekker eruit

Je zult verbaasd staan hoeveel energie apparaten nog kunnen verbruiken als ze niet aan, maar wel met de stekker in het stopcontact zitten. Een lader die niet bezig is met opladen, verbruikt continu zo’n 1 watt als hij in het stopcontact zit. Zonde! Zijn er een boel laders in huis? Bespaartip: overweeg een stekkerblok met aan-uit schakelaar te kopen, dan kun je alle laders in één keer aan en uit zetten.

7. Vloerkleden & Wandkleden

De meeste mensen hebben laminaat op de vloer,  makkelijk maar best wel kil in de winter. Met een dik vloerkleed op de grond kruipt de koude niet op als je in je favoriete lounge-chair ligt te snuggelen en het staat nog mooi bovendien. Wacht dacht je van een leuk wandkleed aan een van de koudere buitenmuren als extra isolatie?

8. LED-lampen

Misschien ten overvloede deze bespaartip, maar wil je energiezuinig leven dan kun je echt niet om LED lampen heen. Het ouderwetse peertje is ook al steeds moeilijker te koop en dat is niet voor niets. Een LED-lamp verbruikt zo’n 10% vergelijken met een gloeilamp en gaat ook nog eens 30x langer mee. Voor de gezelligheid hoef je het niet te laten, want de kleuren van een LED lamp zijn tegenwoordig net zo knus als een peertje.

9. Warm Kaarslicht

De flakkerende lichtjes van kaarsen & waxinelichtjes geven instant sfeer aan je huis.Hoe meer – van heerlijke grote geurkaarsen tot kleine weerkaatsende waxinehouders – hoe warmer het in huis wordt. Geéén bespaartips: plaats nooit een omgekeerde terracotta bloempot op een waxinelichtje als bijverwarming. dat is om zoveel redenen een slecht idee: kans op brandgevaar, een uit elkaar knallende bloempot en koolmonoxide vergiftiging.

10. Wassen & Drogen

Als je je wasjes niet op de hoogste temperatuur doet, verbruik je veel minder stroom en je wasgoed wordt net zo schoon. Was altijd met een volle trommel. Met de eco-stand op je wasmachine was je automatisch langer op lagere temperatuur, scheelt ook weer. Gebruik geen wasverzachter maar een klein scheutje natuurazijn in het wasverzachterbakje. Het kost bijna niks, je was wordt heerlijk fris en net zo zacht – je ruikt er niks van – en het houdt je wasmachine schoon.  Dubbele bespaartips dus! Een wasdroger is een luxe maar ook een top drie energievreter. Je kunt je was net zo goed buiten of op je balkon ophangen op een droge dag, of in een minder vaak gebruikte ruimte.

11. Droge lucht in huis met een luchtontvochtiger

Last van een hoog vochtgehalte in je droogruimte? Met een compacte luchtontvochtiger droog je je was vele malen sneller en schimmelvorming en een ongezond klimaat wordt vermeden. Zo hoef je niet te stoken om de was te drogen. De stroomkosten van een luchtontvochtiger zijn uiteraard stukken lager dan die van een droger. Neem je een kleine luchtontvochtiger dan kun je deze makkelijk verplaatsen. Even een paar uurtjes overdag aan in een niet of nauwelijks verwarmde slaapkamer en de lucht is droger en het voelt direct warmer en behaaglijker. Je huis is er je dankbaar voor!

Zo, dat waren 11 bespaartips. Hopelijk zat er eentje bij die je zelf nog niet hebt doorgevoerd, en je heeft geïnspireerd om tot actie over te gaan. Veel geluk en plezier in je weer wat warmere en zuinigere huis!